Skoči na vsebino
Zdrava prehrana

Nov pogled na prepustnost črevesja in depresijo

partial view of woman holding paper made large intestine on grey background

Več kot 300 milijonov ljudi po vsem svetu trpi za simptomi depresije, žal pa je še veliko stvari, ki jih v zvezi s to motnjo ne razumemo. Na srečo znanstveniki prihajajo do novih spoznanj, ki bi nam lahko pomagala bolje razumeti to duševno motnjo.

V raziskavi leta 2019 objavljeni v reviji  Journal of Affective Disorders so raziskovalci (Baylor College of Medicine v Ameriki) proučevali potencialne mehanizme velike depresivne motnje pri najstniških deklicah in našli nekaj dokazov, ki bi lahko pomagali bolje razumeti, kako lahko prepustnost črevesja privede do vnetja, kar posledično lahko vodi v depresijo. Neposredno so proučevali povezavo med prepustnostjo črevesja in depresivno motnjo. V študiji, v kateri je sodelovalo 41  deklet v starosti od 12–17 let in niso bila zdravljena z zdravili, so merili  resnost depresivnih simptomov, aktivnost avtonomnega živčnega sistema, črevesno prepustnost in število vnetnih citokinov. Ugotovili so, da je bila resnost depresije povezana s povečano črevesno prepustnostjo. Ugotovili so, da višja kot je bila koncentracija citokina IL-1β, močnejša je bila depresija. Ta študija nakazuje, da povečana črevesna prepustnost lahko aktivira imunski sistem in spodbudi razvoj depresije.

Zakaj je lahko črevesna prepustnost povezana z depresijo ?

Danes vemo, da črevesje predstavlja več kot 70% našega imunskega sistema, saj je večina naših imunskih celic locirana v črevesju. Sluznica črevesja je meja med našo notranjostjo in zunanjim svetom. Gastointestinalni epitelij je  pregrada, ki preprečuje prosti pretok strupenih snovi, mikrobov in mikrobnih antigenov v preostali del telesa in krvni obtok. Ta sluznica običajno dobro opravi absorpcijo hranilnih snovi, ki jih potrebujemo in se sooči s toksini in drugimi škodljivimi snovmi, ki bi lahko povzročile uničenje.

Razmerje med črevesjem in možgani je kompleksno in pomembno. Vsi smo čutili metuljčke v želodcu, ko smo bili živčni ali tesnobni. Raziskave kažejo, da je odnos med možgani in črevesjem pravzaprav dvosmeren. Ne samo, da naši možgani vplivajo na počutje v črevesju,  tudi naše črevesje lahko prenese svoje stanje mirnosti ali alarma na živčni sistem.

Da bi razumeli, kako sta povezani črevesje in depresija, bi morali najprej bolje razumeti sprožilce vnetja, kaj je vnetje in kako se to zgodi.

Tomorrow is the most important thing in life. Comes into us at midnight very clean. It's perfect when it arrives and it puts itself in our hands. It hopes we've learned something from yesterday.
SHOKO MUGIKURA
demo-startup-blog-detail-02.jpg

Stres poganja vnetje in vnetje je obrambni odziv telesa na stres od poškodb ali absorpcije telesu nezdružljivih kemikalij. Ob soočenju s stresorjem, imunski sistem zapelje v višjo prestavo, da bi ozdravil telo. Stres je izraz za različne sprožilce, od katerih so mnogi pravzaprav povezani z sodobnim načinom življenja, od sladkorja, psihičnega stresa, pesticidov, okolijskimi toksini, do tesnobe.

Ne glede na to, ali gre za psihološki ali fiziološki stres, le-ta povzroči vnetni odziv in možganom sporoči, naj sprosti kortizol, stresni hormon, ki deluje kot naraven vgrajeni alarmni sistem, ki omogoča, da naše telo uporablja krvni sladkor za energijo, tako da se lahko ubranimo oz. zbežimo pred tem, kar nam je povzročilo stres.

Ko vnetje doseže možgane, celice začnejo jemati omejeno zalogo aminokisline (triptofana) za proizvodnjo kemikalije (kinolinat), ki izzove tesnobo. Vnetje je dosleden označevalec depresivnih simptomov, kot so nihanje razpoloženja, upočasnjeno razmišljanje, izogibanje, motnje v dojemanju in presnovne spremembe.

Ko je telo pod stresom, je najbrž črevesna sluznica manj učinkovita, kot običajno. To omogoča, da bakterije in toksini vstopijo v krvni obtok, kar lahko še naprej povzroči vnetje in morda sproži daljnosežno reakcijo imunskega sistema. Ker puščajoče črevesje povzroči vnetje, je problematična veriga dogodkov, saj ima črevesje neposredno povezavo z možgani preko vagusnega živca.

Čedalje več je študij, ki nakazujejo, da je pri depresiji oslabljena  črevesna prepustnost. Počasi se spreminja gledanje na depresijo, kot na simptom, ki je mogoče samo posledica nezdravljenega vnetnega procesa. Pomeni, da depresija ni gensko pogojena ali posledica nizkega serotonina. Namesto tega, gre verjetno za nizko stopenjsko vnetje, ker je naše črevesje pod stresom in pušča. Cilj je, da s pomočjo procesa razstrupljanja pošljemo našemu telesnemu sistemu signal varnosti iz črevesja in iz uma z zmanjšanjem stresorjev in bremen.

Zadnje novice

Podobni članki

Zdravje se začne v črevesju

Zdrava prehrana Zdravje se začne v črevesju 16 januarja, 2023 Ekipa Zdravo ravnovesje Kadar govorimo o vplivu hrane in načinu...